Krónikus fáradtság
Krónikus fáradtság

Fáradt vagyok! Ez a mondat egyre gyakrabban hangzik el a rohanó mindennapjainkban. Vannak esetek, mikor a fáradtságérzet megváltozik. Az érzés intenzívebbé válik és rendkívüli gyengeséggel jellemezhető. Úgy érezhetjük, hogy nincs elég energiánk a korábban ellátott mindennapi teendőkre sem. Van megoldás. Győzze le a fáradságot!

Apró dolgok is látványos eredményt hozhatnak a kimerültség kezelésében

A krónikus fáradtság szindróma (CFS) vagy másnéven a mialgiás enkefalomielitisz (ME) egy súlyos, krónikus betegség. A betegség jellegzetes tünete az extrém mértékű, múlni nem akaró, 6 hónapnál tovább fennálló kimerültség. A kutatók szerint ennek kialakulása az immunrendszer kóros működése által kiváltott tünetegyüttesen alapul. A betegek általában makacs kimerültségtől, kognitív károsodástól, influenzaszerű tünetektől, autonóm idegrendszeri működészavartól és idült fájdalomtól szenvednek.

A feltételezések szerint több tényező is szerepet játszik a betegség kialakulásában. Ezek közé tartozik a hormonegyensúly-zavar, bakteriális vagy vírusfertőzés és az immunrendszer működési zavara. „Számos esetben kiderült, hogy a krónikus fáradtság szindróma kialakulását egy fertőzés váltotta ki, emellett a fertőzések és autoimmun betegségek közötti összefüggés is kellőképpen bizonyított.”

A krónikus fáradtság is tünete az immunrendszer működési zavarának?

A krónikus fáradtság szindróma pontos kiváltó oka ma még nem ismert. Számos tudományos bizonyíték utal arra, hogy fontos szerepet játszik a betegség kialakulásának kiváltásban egy olyan alapvető biológiai folyamat, mint az immunrendszer működési zavara.

Így nem meglepő, hogy a krónikus fáradtság szindrómára gyakran úgy utalnak, mint immunrendszeri működészavarra. Gyakran jelenik meg olyan embereknél, akik nemrég betegek voltak. Becslések szerint a betegek 50-70%-a számolt be arról, hogy vírusfertőzés-szerű betegsége2 vagy fertőzése volt a krónikus fáradtság szindróma kialakulása előtt. Ezenkívül a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegek szignifikáns részének van más immun vagy autoimmun betegsége, mint például a fibromyalgia vagy a Hashimoto betegség. Továbbá ezeknél az egyéneknél gyakran fordul elő autoimmun betegséggel érintett családtag is.

2019-ben kutatók egy csapata azt jelentette be, hogy „először sikerült kimutatni, hogy a krónikus fáradtság szindróma jellegű betegségre hajlamos emberek immunaktivitása túlzott mértéket mutat az immunrendszert érő inger bekövetkezte előtt és közben is.” Ez az eredmény tovább erősíti a „növekvő számú tudományos bizonyítékok súlyát arra vonatkozólag, hogy a szervezet immunrendszere fontos szerepet játszik a krónikus fáradtság szindróma kialakulásában.” – írta Dr. Charles Shepherd az Mialgiás Enkefalomielitsz Szövetség orvosszakértője.

8 bevált élelmiszer fáradtság ellen

Ezeket edd, ha energiára van szükséged!

Ha már megerőltetőnek érzed, hogy felszaladj a harmadik emeletre, vagy állandó kimerültségtől szenvedsz, érdemes utánajárni az okoknak. A háttérben túlhajszoltság, alváshiány, stressz, illetve helytelen táplálkozás is állhat. Ez utóbbin viszonylag könnyen segíthetsz egy kis odafigyeléssel. Lapozd át az alábbi galériát, és ismerd meg azokat a táplálékokat, melyek segítenek abban, hogy újra energikus légy!

Az immunrendszer túlteljesít

Más kutatók is hasonló megállapításra jutottak. Russel és munkatársai kutatási eredményei és következtetései alátámasztják azt „a hipotézist, hogy rendellenes immunrendszeri folyamatok fontos szerepet játszanak a krónikus fáradtság szindróma kialakulásában.” De mi okozhatja az immunrendszer rendellenes működését és a krónikus fáradtság szindróma kiváltását? Ennek megválaszolására többféle elmélet is létezik. A legfrissebb tudományos bizonyítékok az mutatják, hogy a fertőzések kulcsszerepet játszanak a betegség kialakulásában. Néhány egyén esetében „a fertőzések megzavarják az immunrendszer normális működésre való visszaállását egy akut fertőzés után.” Ehelyett azt váltják ki, hogy „az immunrendszer működése olyan lesz, mint egy magas sebességen ragadt autóé.” Az állandó, magas fordulatszámon való pörgés a rendszer serülését okozza, ami a központi és környéki idegrendszer gyulladásához vezet. Az immunrendszer ilyen fajta működési zavara kiválthatja a krónikus fáradtság szindróma tüneteit, ami néhány esetben súlyos fogyatékossághoz is vezethet.

Tény, hogy a krónikus fáradtság szindrómás betegek több mint 25%-a olyan súlyos tüneteket tapasztal, hogy nem tudja elhagyni az otthonát vagy teljesen ágyhoz van kötve. A betegség kétszer annyi nőt érint, mint férfit és bármely életkorban kialakulhat, de az előfordulási gyakorisága a 10-19 és 30-39 éves korosztályban a legmagasabb. A krónikus fáradtság szindróma tünetei hullámzóan jelennek meg, az intenzitásuk változó és hirtelen vagy fokozatosan alakulnak ki. Számos beteg panaszkodik agyi működési zavarra, amit lassú gondolkodás, koncentrációs zavarok és feledékenység jellemez.

Jelenleg nincs egyetlen laboratóriumi vizsgálat, amely ki tudná mutatni a krónikus fáradtság szindrómát, azonban a klinikumban használt Cunningham Panel™ segít meghatározni, hogy a betegséghez köthető tünetek egy háttérben álló fertőzés által kiváltott autoimmunfolyamatnak tulajdoníthatók-e.

Ha gyors változást szeretnél a következőket ajánlom figyelmedbe:

WTN D3- K2- A-VITAMIN CSEPP

WTN ÁSVÁNYI ANYAG ÉS NYOMELEM KOMPLEX