Megöl a farkas(éhség)
Megöl a farkas(éhség)

Egész nap eszel és még mindig éhes vagy. Bármit eszel éhes vagy. Ha nem eszel éhes vagy. Evés után 1-2 órára újra éhes vagy. Magadra ismersz?

Ha folyamatosan éhesnek érzed magad két dolog történhet a szervezetedben. Evés után 1 órával éhesnek érzed magad. Sokan már nem is érzik a szomjúság érzését, mert hosszú-hosszú időn keresztül nem foglalkoztak azzal, hogy az agy jelez „szomjas vagyok”, így az agy leáll egy idő után ezzel a jelzéssel, de természetesen nem teljesen. Amikor már nagy a kiszáradás odabent vészjelzést ad le. Na ezt a jelzést sokan éhségérzetnek érzik. Próbáld ki ezt: étkezés után fél – 1 órával fellépő újabb éhség érzet esetén igyál meg egy nagy pohár vizet. 15-20 perc elteltével, ha szomjas volt a tested nem fogod érezni az éhséget, így már nincs is értelme enni.

Mi van akkor, ha még mindig fennáll az éhség ezután is? Amennyiben az étkezésed mennyisége megfelelő vagy akár túl sok is volt, akkor gyanakodhatsz arra, hogy inzulinrezisztenciád van. Igen, ilyenkor jöhetnek a sztereotípiák, „jaj az úgyis népbetegség”, „nekem nem lehet olyan”, „ de hát én rendszeresen sportolok, kizárt, hogy ilyen betegségem legyen” és még nagyon sok mindent ide írhatnék, amit hallottam hosszú évek alatt.

Bárkinek lehet inzulinrezisztenciája! Igen, kedves Uraim, még nektek is!

Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el ezt az állapotot, mert nem véletlenül hívják a cukorbetegség előszobájának. Ha legyintünk, ha homokba dugjuk a fejünket, ha tagadjuk, hogy létezik attól még nem fog megszűnni, hanem óriási problémát fog okozni.

Neked vajon van?:

  • étkezések után 1,5-2 órával újra eszel
  • étkezések után 1,5-2 órával elképesztő farkaséhséged van
  • két étkezés között szédülsz
  • alig van energiád
  • rettenetesen kívánod az édes ízt
  • jöhet minden ami szénhidrát

Ha 2-3 válasz igaz rád, vagy éppen most csapsz a homlokodra, akkor a következő lépéseket kell megtenned:

  1. Kivizsgálás

Ez egy terheléses cukor vizsgálat, ahol nem csak a glükóz (cukor) szintet nézik, hanem az inzulin szintet is (fontos!!).

  1. Készülj fel!

A vizsgálat reggelén vizet ihatsz, mást nem és ételt se fogyassz. A laborban fognak tőled venni vért, majd utána meg kell innod egy 75 gr szőlőcukor tartalmú löttyöt, majd 90 perc és 120 perc elteltével vesznek 1-1 alkalommal. Tehát ott kell majd ülnöd 2 órát. Vigyél magaddal könyvet, laptopot, színezőt, hogy lekösd magad.

  1. Eredmény

Az eredmény kiértékelését bízd szakemberre!

  1. Inzulinrezisztens vagyok

Keress fel táplálkozás tanácsadót, hogy tudjon neked segíteni! Ne kezd el magadat „gyógyítani”!

Ha többet szeretnél olvasni az inzulinrezisztenciáról itt megteheted:

www.testkepmentor.hu/…