Amikor a csoki fal fel téged
Amikor a csoki fal fel téged
Jártál már úgy, hogy délután megetted a gyerek teljes csoki készletét? Vagy betömted azt a sütit, amit félretettél, mert nincs is rá szükséged, vagy a fogyókúrád miatt nem akartad megenni?

Hogy miért?

Reggel felébredsz, viszonylag kipihentnek érzed magad. Elindul a nap, büszkén állsz a tükör előtt, mert végre azt látod, amit szeretnél. Elkezdtél tudatosan és megfelelő minőségben táplálkozni és a testedtől már kapod is a visszajelzést, hiszen szépen változik. A reggelid összetétele megfelelő ahhoz, hogy ebédig eszedbe sem jut enni vagy nassolni, sőt éhes sem vagy. Ebédidőben is a neked megfelelő ételt választod, kollégáid és a körülötted lévők elismerő pillantásával övezve szépen, kényelmesen elfogyasztod az ételt, majd irány vissza dolgozni. Lassan fél 3 és érzed, hogy valami nagyon nem stimmel.
Mintha kisördög bújt volna beléd tör rád az édességvágy. Próbálod leküzdeni, de érzed teljesen esélytelen. Rohansz az automatához, a közeli bolthoz és vásárolsz magadnak valamit, amit tudod jól, hogy nem szabadna enned és főleg nem így. Visszakullogsz a helyedre, megtörve és neki esel az általad vásárolt tömény cukor mennyiségnek. Titkon reméled, hogy senki nem veszi észre. A reggeli és ebéd utáni büszkeség érzése nyomokban sem található már meg benned, helyét átvette a stressz, az önmarcangolás és a hibáztatás minden formája, ami még tovább rontja a helyzetedet.

Hogy miért?

Mert amikor a sok stressz hatására kifárad a mellékvesénk és nem termel megfelelő mennyiségű stressz hormont (kortizol), hogy legyőzze az általunk felállított napi mókuskerék akadályát, akkor délután a szervezet ily módon jelez neked, hogy számára ennyi volt a nap. Ilyenkor két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy lepihenünk fél óra, ami valljuk be őszintén a mai rohanó világban igencsak nagy luxusnak számít, vagy adunk a szervezetünknek csomó, gyorsan felszívódó szénhidrátot (csoki, süti, gyümölcs) hátha életre kel.

Elárulom, nem fog.

A mellékvesét nagyon fontos regenerálni, mert azon kívül, hogy egy délutáni édesség vagy szénhidrát evési kényszert vált ki az emberből még a hormonháztartást is szépen fel tudja borítani, így okozva a háttérben teljes rombolást.

Ha többet szeretnél megtudni:
www.teestkepmentor.hu/…..